Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
21°C

A fost finalizata statia care va produce 6.500 de tone de compost pe an | Foto

Pe o platformă cu o suprafață de 4800 de mp, ”dotată” cu opt ventilatoare de aerare, cu hală de maturare și șopron de stocare, din gunoaiele sibienilor se vor produce aproximativ 6500 de tone de compost în fiecare an, începând cu 2015, cel mai probabil. Sunt câteva din cifrele legate de Stația de compost de la Șura Mică, lucrare recepționată marți de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, la zece zile după stația de sortare de pe aceeași platformă. O a doua stație de compost este în curs de finalizare la Târnava.
”În Staţia de Compostare Şura Mica se vor trata deşeuri biodegradabile menajere colectate separat din jumătatea de sud a județului, deşeuri verzi din parcuri şi grădini, deşeuri biodegradabile din pieţe, cantine, restaurante şi alte tipuri de deşeuri asimilabile celor menajere. Stația are o capacitate de 18.600 t/an și va produce anual 6.500 de tone de compost care poate fi valorificat pentru producții agricole sau sere de flori”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Județean Sibiu.
Investiția este parte a proiectului ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Sibiu”, cofinanțat de UE prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu. Proiectul are o valoare estimată la 80 de milioane de lei (fără TVA), din care UE contribuie cu aproape 70 de milioane de lei.
”Vom ajunge curând la un stadiu modern de colectare, selectare și valorificare a deșeurilor în toate localitățile, pornind de la cele mai mici și până la municipiul Sibiu”, declară Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, potrivit comunicatului de presă amintit.
Finalizarea acestei lucrări vine cu întârziere, după ce antreprenorul general al lucrărilor, angajat prin licitație publică – Confort Timișoara – a intrat în insolvență. Lucrările au fost reluate sub tutela asociaților timișorenilor – SC Finara Consult SRL -, firmă care a subcontractat lucrările unei societăți din Iași. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 46 de milioane de lei, fără TVA, și include pe lângă ridicarea stațiilor de compost și sortare de la Șura Mică și a celei de la Târnava, închiderea celor cinci gropi de gunoi neconforme din Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea (Sibiu, Dealul Dăii) și Tălmaciu.
 

Staţia se compune din: hală pentru depozitarea deşeurilor aduse din teren, garaj pentru utilaje, hală sortare, platformă de compostare intensivă cu 8 brazde şi 8 ventilatoare pentru aerare brazde, hală pentru maturare compost cu o suprafață de 4.800 de metri pătrați, șopron pentru stocarea compostului, clădire administrativă, cântar, instalaţie pentru spălare roţi și bazin de apă cu o capacitate de 180 metri cubi. 20 de angajați vor asigura funcţionarea stației timp de 312 zile/an, într-un schimb de opt ore pe zi”, comunicat CJ Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

adiarc

Acum 9 ani

amenzi pt cei ce nu colecteaza selectiv plus...cum se intampla in toata lumea moderna , neridicarea gunoaielor neselectate
Raspunde

Rafael

Acum 9 ani

toti cei care nu isi selecteaza gunoaiele sa fie scuipati in gura
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

din alea 6.500 de tone de compost sa ne dea si noua cate doua kile de persoana ca merem la munca degeaba si avem copii acasa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus